De “core” of de “kern” van ons lichaam bestaat uit een korset van spieren: de diepe buikspieren, de bekkenbodemspieren, de schuine buikspieren, de oppervlakkige buikspieren, de heupflexoren, de spieren in de lage rug en de bilspieren. Al deze spieren moeten samen werken om onderstaande functies te realiseren:
– Stabiliseren van de wervelkolom.
– Behouden van een optimale positie en bewegingen van het bekken t.o.v. de wervelkolom.
– Voorkomen van overmatige druk en compenserende bewegingen van het bekken tijdens bewegingen van de ledematen.
Hoe train je dit korset van spieren zodat ze haar functies optimaal kan uitvoeren? Over het algemeen zal je core-training in een eerste fase hoofdzakelijk en alleen uit isometrische krachttraining bestaan. Bij isometrische krachttraining levert de spier kracht zonder te bewegen. Enkele voorbeeldoefeningen zijn ‘de brug’ en ‘de plank’. In een meer gevorderde fase kan je hier rotationele, meer sportspecifieke, .. elementen aan toevoegen. Er bestaat een enorme waaier aan goede core-oefeningen. Deze lijkt zelfs eindeloos te blijven doorgaan als je er materiaal zoals zitballen, BOSU’s, TRX’en enz. aan toevoegt.
Sit up’s en (verzwaarde) crunches kan je dus beter vermijden. Niet alleen omdat ze kunnen leiden tot nek- en of rugklachten, maar vooral omdat er zoveel betere oefeningen voorhanden zijn.
Zorg er steeds voor dat de oefeningen goed worden uitgevoerd en aangepast zijn aan jouw huidige conditie-/krachtniveau. Op de foto zie je alvast hoe Sanah en Stefanie zichzelf wagen aan de Superman (goed voorbeeld van een core-oefening) tijdens de After Workout!